zondag 20 december 2009

Chocoladetaart

Ingrediënten
225 g boter + extra om in te vetten
3 tabletten chocolade extra puur 72% (a 100 g), in kleine stukjes
200 g rietsuiker
5 eetlepels vloeibare honing
4 eieren, gesplitst
200 g bloem
1 theelepel bakpoeder (pakje 80 g)
1 eetlepel cacaopoeder
2 zakjes walnoten (a 50 g),
gehakt 150 g gedroogde abrikozen zonder pit (zak 375 g), in reepjes
300 g abrikozenjam
2 eetlepels zonnebloemolie

Materialen
springvorm (Ø 24 cm),
de bodem bekleed met bakpapier Bereiden

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de randen van de vorm in met boter. Smelt 1 1/2 tablet chocolade in een steelpan die in een iets grotere pan met bijna kokend water hangt (au bain-marie). Laat iets afkoelen. Klop met een mixer in een kom de suiker met de boter en roer de honing erdoor. Klop de eidooiers door het beslag en mix de vloeibare chocolade erdoor. Zeef de bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder boven de kom en spatel het er luchtig doorheen. Voeg de walnoten en de abrikozen toe. Klop in een andere kom de eiwitten glanzend en stijf. Schep voorzichtig het eiwit door het beslag. Schep het beslag in de vorm en zet de taart op een rooster in het midden van de oven. Prik na 45 minuten met een satéstokje in de taart. Komt het stokje er schoon uit, dan is de taart gaar. Is hij nog niet gaar, laat hem dan nog een paar minuten staan. Mocht de taart te donker worden, dek de bovenkant dan af met aluminiumfolie. Haal de taart uit de oven, laat volledig afkoelen en verwijder de vorm. Smelt de rest van de chocolade au bain-marie en voeg de olie toe. Roer voortdurend zodat de olie en chocolade goed met elkaar mengen. Snijd de taart horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste helft met de jam en leg de bovenste helft erop. Schenk de vloeibare chocolade over de taart

Geen opmerkingen: